Tijdens carnaval verandert Helmond in Keiestad: een stad vol muziek, feest en traditie. Van vrijdag 28 februari tot en met dinsdag 4 maart 2025 staan er talloze evenementen op het programma waarbij duizenden feestvierders het grootste volksfeest van het jaar vieren.
De Keiebijters
Carnavalsvereniging De Keiebijters speelt een grote rol in de organisatie van het stadscarnaval in Helmond. In 1962 ontstond bij twee Helmondse kegelclubs het plan om een vereniging op te richten die voor de stad een stadscarnaval zou organiseren. De Keiebijters werden geboren in de zaal van de kegelbaan van Hotel Restaurant St. Lambert, en groeiden uit tot de motor van het Helmondse carnaval.
De naam Keiebijters is een combinatie van de bijnamen van Helmonders (vlooienbijter en keienschijter) en het kiezelbijten, wat arbeiders vroeger deden om spuug te produceren tijdens het weven.
Sinds hun oprichting hebben De Keiebijters talloze evenementen en tradities geïnitieerd die inmiddels onlosmakelijk verbonden zijn met het Helmondse carnaval, zoals het KeieKletstoernooi en de organisatie van de optocht.
Wist je dat er zelfs een Keiebijters Museumke bestaat? Dit privé museum is te vinden in de Roodborststraat in Helmond Noord. Het opent na het bekendmaken van de prins en sluit op aswoensdag. Als de vlag van de Keiebijters buiten hangt te wapperen is de beheerder thuis en vertelt hij je graag alles over zijn verzameling.

Prins Briek
Bij een carnavalsvereniging hoort natuurlijk een prins, zo ook bij de Keiebijters. Op d’n elfde van d’n elfde wordt de naam van de Prins tijdens de kokerceremonie in een verzegelde loden koker gedaan en krijgt het publiek alvast een hint. Ook wordt nu de carnavalskraker bekend gemaakt. Weken van hints en Prinsenroaje volgen.
In januari wordt dan op het plein voor het kasteel prins Briek de zoveelste bekend gemaakt. In 2025 is het Prins Briek LII, en dat is niemand minder dan Freek Boetzkes. Traditiegetrouw vindt op de dag van bekendmaking van de stadsprins ook de eerste Keiekletsavond plaats.
Wist je dat voor elke prins Briek een boom geplant wordt in het Keiebijtersbos in de Warande?
Mizunallenplein
Het Mizunallenplein is tijdens carnaval in Helmond het epicentrum van de festiviteiten. De naam “Mizunallen” betekent “met z’n allen” , wat de saamhorigheid en het gezamenlijke vieren benadrukt. Op dit plein vinden tal van evenementen plaats, waaronder het Vurgloeie op vrijdag, de sleuteloverdracht op zaterdag en het Prijsbloaze op maandag.
Een van de hoogtepunten is het opgraven van de Kei, een ceremonie waarbij een grote kei, hét symbool van het Helmondse carnaval, ceremonieel wordt opgegraven om de start van de festiviteiten te markeren. Tijdens carnaval in Helmond blijft de Kei boven de grond. Op dinsdag om 19.11 uur wordt de Kei weer voor een jaar begraven.
Je vindt het Mizunallenplein op de hoek van de Steenweg en Kanaaldijk N.W., op het terrein van hotel West-Ende, hoftempel van de Keiebijters tijdens carnaval.
Butske en Batske
Op het Mizunallenplein staan de twee carnavalssymbolen Butske en Batske. Butske is het mannelijke symbool dat zijn naam dankt aan een butskei, een steen die het pad van menig Helmonder wel eens gekruist heeft. Batske is de hartsvriendin van Butske. Zie je Prins Briek LII skitteren tussen de beelden door?
Carnaval 2025: het programma
Dit is er te doen in Helmond centrum tijdens carnaval:
Vrijdag 28 februari: Vurgloeie
Op vrijdagmiddag vanaf 15.30 uur gaat carnaval onofficieel van start tijdens Vurgloeie op het Mizunallenplein. Op het podium zullen Het Feestteam, Dansado & de Feestmeester, Papa Lauda, Zanger Rens, Hitmaestro & natuurlijk Hofkapel de Klinkers hun best doen om er een groot feest van te maken.
Tip: duik na deze preparty een van de gezellige kroegen in het centrum in.
Zaterdag 1 maart: Sleuteloverdracht & Kei opgraven
Om 14.00 uur draagt de burgemeester de sleutel van de stad over aan Prins Briek en barst het feest los op het Mizunallenplein. Carnavalsverenigingen worden voorgesteld, dansmariekes dansen hun beste dansjes en Veul Gère, de Alpenzusjes en Franky Franklin komen het plein op z’n kop zetten.
Om 16.11 uur wordt traditiegetrouw de Kei opgegraven. Nu kan het carnaval écht beginnen!
Zondag 2 maart: De gezelligste optocht van het Zuiden
Op carnavalszondag trekt de gezelligste optocht van het Zuiden vanaf 13.30 uur door de straten van Helmond. Geniet van kleurrijke creaties, indrukwekkende wagens en hilarische loopgroepen. Om 18.00 uur is de prijsuitreiking op het Mizunallenplein. Kun je er niet bij zijn? Geen probleem, Dit is Helmond zendt de optocht live uit op tv.
Let op: de route is dit jaar anders dan andere jaren. Hij start op het Ameideplein en gaat over de Noord Koninginnewal en Zuid Koninginnewal, over de Traverse, door de Prins Hendriklaan, over de Steenweg, langs het Mizunallenplein en eindigt op de Kanaaldijk N.W.
Dit bericht op Instagram bekijken
Maandag 3 maart: Prijsbloaze
Blaaskappellen komen van heinde en verre om te spelen in Keiestad. Zing en dans mee op de vrolijke klanken van echte feestmuziek op het Mizunallenplein, in diverse kroegen in de stad en op buitenpodia.
Dinsdag 4 maart: Butskes Kroegenreundje
Op carnavalsdinsdag gaan we dweilen door de stad tijdens Butskes Kroegenreundje. Op het Mizunallenplein of in de webshop kun je een stempelkaart kopen voor zes kroegen. In die kroegen krijg je een consumptie en een opdracht. Opdracht voltooid? Dan krijg je een stempel en kun je door naar de volgende kroeg. Je volle stempelkaart kun je inleveren en in ruil krijg je een Butske als aandenken.
Om 19.11 uur wordt de Kei weer begraven en gaat ie weer voor een jaar de grond in. Hiermee komt ook een einde aan het carnaval in Keiestad. Al wordt er in de kroegen nog volop door gefeest.
Meer carnavalsverenigingen in Helmond
Naast de Keiebijters zijn er nog veel meer carnavalsverenigingen in Helmond. Zo’n beetje elke wijk heeft er wel één en elke vereniging heeft zijn eigen programma met carnaval. (Klik op de naam om verder te gaan naar de website van de betreffende vereniging.)
- De Spekzullekes
- De Brouwhazen
- De Rampetampers
- De Houtse Kluppels
- De Olietrappers
- De Ao-Kanters ’66
- De Biereliers
- ’t Barrierke
- De Spurriezeiers
- Olum
- Oranjebuurt
- De Bollevangers
- De Brandeliers
- De Heipoort
Wil je meer weten over het programma of alvast in de stemming komen? Volg de Keiebijters en andere verenigingen op social media of check onze agenda!