Helmond op z’n mooist deel 15: begraafplaats Molenstraat

Oorlogsgraven, rijksmonumenten en meer op de begraafplaats aan de Molenstraat in Helmond.

In deze serie ga ik op zoek naar de mooiste plekjes in Helmond. In dit 15e deel neem ik je mee naar de begraafplaats in de Molenstraat.

Helmond op z’n mooist en dan ga ik het hebben over een kerkhof? Ja, ik vind dat het kerkhof namelijk wel een plekje verdiend in de eregalerij van mooie en/of bijzondere plekken in Helmond.

Het oudste kerkhof van Helmond vind je aan de Molenstraat. Voorheen was het een Rooms Katholieke begraafplaats maar tegenwoordig een algemene. In den beginne (1880) droeg het de naam Begraafplaats Sint Lambertus en werden er alleen mensen uit de Lambertusparochie begraven. Later kon elke rooms-katholieke persoon er begraven worden en nog later ook de anders gelovigen.

Wist je dat er maar liefst 14 rijksmonumenten te vinden zijn op de algemene begraafplaats in de Molenstraat? Hieronder vallen het poortgebouw dat toegang geeft tot de algemene begraafplaats,  het naastgelegen klooster en de witte beelden van Johannes, Maria en de gekruisigde Christus op de Calvarieberg. Daarnaast staan er 11 graven op de rijksmonumentenlijst.

Rijksmonumenten in Helmond.

Als je vanaf de hoofdingang onder de het poortgebouw door loopt rechtdoor het kerkhof op zie je aan de linkerkant de monumentale grafzerken van een aantal leden van de familie Raymakers, van Asten en Pistorius. Aan de rechterkant staat de monumentale grafkapel voor de familie Prinzen – Raymakers. Loop je verder door dan kom je bij de Calvarieberg waarop een beeld staat met Christus aan het kruis. Aan de voet van de berg liggen een aantal priesters begraven.

Naast de algemene begraafplaats is er ook een hervormde begraafplaats. Ze liggen naast elkaar maar hebben een aparte ingang. Ook hier vind je twee monumentale graven, eentje van de familie Endtz en eentje waarin textielfabrikant Pieter Fentener van Vlissingen ligt begraven.
Ook de doodgraverswoning bij de ingang van deze begraafplaats staat op de lijst van rijksmonumenten.

Oorlogsgraven in Helmond

Op beide begraafplaatsen liggen een aantal oorlogsslachtoffers begraven. Op de hervormde begraafplaats liggen één soldaat en drie burgerslachtoffers. En op de algemene begraafplaats liggen zeven slachtoffers waarvan één politieagent, drie mijnenruimers en drie soldaten.

Van een van deze soldaten (Jacobs) weten we dat hij is omgekomen tijdens de inval van de Duitsers in 1940. Hij zat in een kazemat toen hij werd beschoten. Deze kazemat staat nu in het museumpark in Overloon, naast het Oorlogsmuseum.

Ik ken een aantal mensen die een oorlogsgraf geadopteerd hebben. In Mierlo, in Venray maar ook in Helmond. Respect daarvoor. Opdat wij niet vergeten.

(Dit artikel verscheen eerder in Rond de Toss, een magazine gemaakt voor en door supporters van Helmond Sport).

◀️ Helmond op z’n mooist deel 14: de Warande

Over Judith van der Linden

Verliefd op Helmond en stadspromotor in hart en nieren. Wil jou kennis laten maken met alle leuke winkels, fijne restaurants, mooie plekken en leuke activiteiten en evenementen in Helmond. Ook wel bekend als Worldwife.

Bekijk alle berichten van Judith van der Linden →